Vliesbehangen

Wat is vliesbehang en de verschillende soorten

Wat is vliesbehang? Het is een soort behangpapier dat overschilderbaar is en waarmee je ruimtes keer op keer een nieuwe look kunt geven. Het bestaat in vele soorten. 

Vliesbehang: wat zijn de voordelen?

Naast het grote voordeel dat je vliesbehang steeds opnieuw in een nieuwe kleur kan schilderen, heeft vlies nog een aantal andere belangrijke voordelen:

  1. Je muur in gyproc of gipspleister wordt  stootvaster, en dus duurzamer.
  2. Kleine oneffenheden worden verdoezeld
  3. Fijne haarscheurtjes die nu al in je muur zitten, of die in de toekomst nog zullen komen (bijv. nieuwbouw), zullen niet zichtbaar worden. Zonder vlies zal je verflaag gewoon mee barsten met de muur. Nieuwbouw wordt vaak behang klaar opgeleverd dus een slecht plan om deze al te laten stucen.
  4. Je muur zal een veel egaler uitzicht hebben dan zonder vlies en een warmere uitstraling
  5. Aflijnen tussen twee kleuren wordt veel makkelijker. Je kan met de aangepaste tape namelijk geen schending maken aan de verf als die is aangebracht op vlies.

Effen vliesbehang

Dit type vliesbehang is effen en glad en heeft geen structuur. Geen wonder dat het de populairste soort vliesbehang is. Deze neutrale variant kun je in bijna elke ruimte gebruiken en is gemakkelijk overschilderbaar. Ben je de kleur beu? makkelijk overschilderbaar.

Effen vliesbehang heeft een zeer lange levensduur en wordt maar zelden verwijderd. Daarom gebruiken wij een sterke lijm, zoals vlies wandlijm. Er zijn twee soorten effen vliesbehang: een stevige - maar iets stuggere soort - en een soepele, gemakkelijk verwerkbare variant. Welke soort je het best kunt gebruiken, hangt af van de ondergrond. Wij geven je graag aanvullend advies en laten je de tientallen mogelijkheden zien.

Er bestaan ook een paar speciale soorten effen vliesbehang. Met magneetvlies sla je twee vliegen in één klap: een mooi, effen vliesbehang dat ook nog eens als magnetische wand gebruikt kan worden. Met weer een ander soort behang ( Klimatec ) kun je temperatuur en geluid isoleren. Dit is een gespecialiseerd product en niet zo gemakkelijk voor de doehetzelver om aan te brengen. 


Gestructureerd vliesbehang

De naam zegt het zelf: in dit vliesbehang zit een patroon of reliëf. Net als zijn effen broertje, kan het  gestructureerde vliesbehang eenvoudig overschilderd worden. Zo lijkt het op gewoon behangpapier, maar heeft het toch alle voordelen van vliesbehang. Wij hebben tientallen soorten dessins in aanbod

Gestructureerd vliesbehang met een laagje verf ziet er net zo uit als gewoon behangpapier. 

Decoratief vliesbehang

Decoratief vliesbehang vervangt steeds meer het klassieke behangpapier met een dessin. Deze variant op gestructureerd vliesbehang heeft een specifiek motief of dessin, dat zorgt voor een uniek element. Het is al gekleurd op de rol, waardoor je het niet meer hoeft te overschilderen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om drie muren met een effen vlies te behangen en op één muur decoratief vliesbehang te gebruiken. Zo geef je een unieke touch aan je interieur.

Decoratief vliesbehang is meer trend gebonden dan de effen variant en moet daarom gemakkelijker verwijderd kunnen worden. 

Glasvezelbehang

Dit is het buitenbeentje in de vliesbehangfamilie. Glasvezelbehang heeft dezelfde toepassing als vliesbehang, maar wordt met glasvezels gemaakt. Je kent vast de typische ruitjesstructuur bijv. in ziekenhuizen, instellingen, kantoren enz. Net als ander vliesbehang kun je glasvezelbehang overschilderen. 

Glasvezelbehang heeft een typische ruitjesstructuur.