Bredanaar Willem

Foto: Cor 't hart breda 


Gisteren 19-10-2019 kwamen mijn vrouw en ik uit het Griekse restaurant Rhodes. Binnen, bij het afrekenen, dacht ik hmmm € 5,- tip of €2,- ? Ik heb twee euro gegeven. Bij het uitlopen van het restaurant zagen wij Willem staan. Vriendelijk en wel gehumeurd als altijd. Ik dacht aan het briefje van vijf. Deze hebben wij aan Willem geschonken. Alsjeblieft €5,- maar geen biertje ervan kopen hé?! Willem; aahh eentje toch wel ?! Bedankt, bedankt en een fijne avond.

Pijn in je hart als je zo'n man op straat ziet lopen.

Thuis gekomen hebben mijn vrouw en ik het over Willem gehad. Het is de taak van onze Nederlandse gemeenschap dat wij voor elkaar moeten "zorgen"  !!!!?
Mijn vrouw en ik hebben een Schildersbedrijf Like New in Breda en hebben besloten dat alle tip die wij krijgen verdubbelen en zetten dit op een rekening voor Willem. Hiermee gaan wij Willem helpen, niet financieel maar praktisch. Wij willen niet dat het geld ten goede komt van een brouwerij 😉. 

Over Willem

Zwervers of daklozen, daklozen of zwervers het blijft hetzelfde. Alleen het woord 'zwerver' klinkt als een belediging.
Mensen kunnen het ook opvatten als scheldwoord.
Dakloos ben je niet, dat wordt je. Een dakloos iemand is iemand die geen dak boven zijn hoofd heeft.
Een dakloos iemand is altijd op pad om geld, eten of een slaapplek te krijgen.
Waar je ook bent, je komt ze altijd tegen. Meestal zitten ze ondergronds of verspreid over de stad.
Zelfs de grootste steden hebben zwervers in de buurt.
Alles lijkt mooi op TV en op het internet, maar ze filmen liever niet de armoede in het land.
Je kiest er niet voor om zwerver te worden of toch wel?
Deze vraag blijft lastig, want iedereen heeft zo ze eigen ideeën, meningen.
Als je in het buitenland komt dan zie je mensen ingezakt bij een muurtje staan en ze hebben bordjes vast.
Als je er langsloopt en je ziet het dan vindt je het verschrikkelijk, maar er zijn genoeg bedriegers aanwezig. Ze doen alsof om een extra zakcentje te verdienen of zwervers verdraaien hen waarheid om op te vallen.

Hebben daklozen kansen ?
Meestal zitten ze aan de drugs en drank, maar dat is ook weer een weg naar het verleden. Ze hebben geen werk, ze zijn eruit getrapt of ze zijn failliet gegaan.
Veel dingen zijn er mogelijk, wij kunnen het niet invullen voor hen.
We kunnen hoognodig een schatting maken.
Stiekem zal ik wel één weekje zwerver spelen.
Dan kan ik kijken waar het me heen brengt. Misschien ontmoet ik leuke mensen, misschien wordt het wel een leuk avontuur. Je moet de wereld leuk zien. De reden waarom ik hier over wil praten is heel simpel.
We kennen vastwel die ene zwervers in Amsterdam. Hij draagt gedichten over als een motherfucker en hij is zwart. Niet dat, dat erg is.
Hij werd beroemd vanwege zijn gedicht en hij vertelde de kern van zijn verhaal.
Ik moet zeggen: Het is een vriendelijke man en een wijze man. Sommige hebben een oordeel over zwervers dat ze stinken of dat ze niet hygiënisch zijn. Je hebt stoute zwervers en vriendelijke zwervers en dat was zeker een vriendelijke zwerver. Hij is zekerwel een bekende dakloze Amsterdammer. Wij hebben ook een bekende dakloze Bredanaar.
We noemen hem Willy. Hij heeft een baard en iedere dag wel andere kleren aan, dus ik vraag me af of die echt een zwerver is. Als je een zwerver bent, dan kan je niet elke keer aankomen met nieuwe kleren. Ik heb hem niet gesproken misschien is hij hartstikke aardig, intelligent of is die gewoon een levensgenieter. Slaapt hij in het park? Waar haalt hij eten? Heeft hij nog contact met familieleden?
Dat zijn vragen die je wilt weten, want zwerver zijn is aparte levensstijl.

Bron: https://steefschrijft.wordpress.com